Привет, от няколко седмици чета всичко във форума и сайта, и реших да започна и аз със отглеждането. Харесах си Ферма като
тази. Сега малко снимки, на моите идей:
Attachment:
File comment: Начертаните, върху итонга галерии
DSCN6753.gif [ 137.48 KiB | Viewed 6149 times ]
Attachment:
File comment: Инструментите с които работя
DSCN6756.gif [ 162.72 KiB | Viewed 6149 times ]
Attachment:
File comment: Почти са готови галериите
DSCN6757.gif [ 168.47 KiB | Viewed 6149 times ]
А тук се вижда и прозрачната кутия която мисля да използвам:
Attachment:
File comment: Формикариум
DSCN6751.gif [ 152.6 KiB | Viewed 6149 times ]
Сега имам малко въпроси:
1. Смята те ли, че ще има проблем ако например дясната страна на итонга също я направя с галерии за мравки, но например са по етажно ориентирани и с по нисък "таван"? Идеята е мравките сами да си изберат къде да живеят. Ако го направя с един "вход" ли да бъдат двата сектора и да са свързани "под земята" или да си пусна отделни входове?
2. Как да реализирам овлажняването вътре на самата мравеферма? Мился да използвам две полипропленови тръби за ВиК инсталация който да запуша отдолу. Да ги надупча на решето примерно със свредло 0.5мм и да ги напълня с памук и ще го навлажнявам него. Ще пробия итонга така, че да се паднат тръбите зад галериите но в единя им край, за да могат отново мравките да имат избор. Отгоре ще бъдат затапени тръбите за да не нахълтат вътре "разбойниците". Отделно на "повърхността" ще имат обезопасено езерце с прясна вода да пият ако искат.
3. Помислил съм и за евентуално отопление, но него ще реализирам на по - късен етап, като залепя отвън един плосък нагревател за терариум с терморегулатор и по този начин, отново мравките ще могат да си избират по - топла и по студена зона.
4. има ли смисъл да направя отвори за вентилация някъде в противоположния на входа край на галериите? Говорим за дупчиза примерно 0.5 - 1 мм до повърхността и запушена с памук за да не става съвсем течение. Инак капака на кутията ще има отвори и от там ще се проветрява цалата система.
Фермата ще обезопася с талк, на две нива (веднъж на няколко сантиметра от повърхността на арената и след това горе при капака.
Все още нямам мравка, царица, нито съм решил какви ще бъдат обитателите на фермата. Смятам, че май съм закъснаял с полетите и събирането на царици, затова ще преминем към намирането от друг любител на такава, и ако е с потомство още по добре, за да мога да ги настаня направо във Фермата и да прескочим момента с изолатора. Ако все пак намеря царица, ще се опитам и нея да отгледам в изолатор пък ще и направя друга мравеферма, и без това сина ми има желание за много

.
Ако някой от вас има непреодолима нужда да се раздели със своята царица (или има повече), мога да и предложа един приличен дом, и обещавам много грижи за нея

.
Другия вариант е да изчакам до Юли, когато едно приятелче ще се прибира от Германия и да ми донесе от Antstore - а. Без малко и сега да поръчам от там, и цената от 7 евро си беше супер, докато не стигнахме до доставката и видях цена от 30 евро

. това вече е много

.
Докато обаче намеря обитатели за фермата, искам да дадете всякакви мнения и препоръки за изграждането и. Целя максимално удобство за мравките и на второ място естетиката.