It is currently Sun Apr 02, 2023 11:24 am

All times are UTC + 2 hours

Forum rules

Please click here to view the forum rules

Post new topic Reply to topic  [ 40 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
PostPosted: Tue Jun 28, 2011 7:18 am 
Четвърта колония

angel.minkov9 wrote:
Айде дай малко Ъп-дейт де. Как се развиват мравките? Рубрата още ли е жива? Има ли работнички? Между другото цариците си допират главите до задниците когато снасят. :)

Не, всички мравки за които съм писал тук не са живи. Бях принуден да ги дам на майка ми да ги отглежда за няколко седмици, понеже не бях в къщи и след като се прибрах 2 от 4-те ми колонии бяха напълно измрели (имаха по 5-10 работнички), Беше останала царицата Plagiolepis pygmaea/??, която беше с 3 работнички ако не се лъжа, в последствие и тя умря. От колонията ми Formica rufibarbis, преди имаше 4-5 работнички и царицата, но като се върнах беше останала само царицата заедно с една работничка. Работничката умря след няколко дни. За царицата се опитах да се погрижа прекрасно, но 8-9 месеца след това (преди 1 месец) и тя умря.

В момента имам една царица Formica Cinirea, която хванах онзи ден. Надявам се да снесе до няколко дни. А ако може avok00 или другите, които сте отглеждали Formica cinirea да дадете малко инфо.

angel.minkov9 това за задниците май не е много вярно, понеже всички оплодени царици го правят. Царицата ми Formica Rufibarbis го правеше през всичките 8-9 месеца след като са и умрели работничките.

Offline Profile  

PostPosted: Wed Jun 29, 2011 8:55 pm 
Четвърта колония

Вече Formica-та има една купчинка яйца :)

Offline Profile  

PostPosted: Fri Jul 22, 2011 9:13 pm 
Четвърта колония

ant4o wrote:
Вече Formica-та има една купчинка яйца :)

От около седмица Formica cinerea-та има десетина какавиди и малко ларви, до няколко дни очаквам и първите работнички. В момента разполагам с добра камера, така че ще поствам снимки и може би видео. :)

Offline Profile  

PostPosted: Fri Jul 22, 2011 9:26 pm 
Четвърта колония

Зависи от влажността и температурата. Може би 10-15 дни.

Offline Profile  

PostPosted: Fri Jul 22, 2011 9:34 pm 
Четвърта колония

angel.minkov9 wrote:
Зависи от влажността и температурата. Може би 10-15 дни.
Не те разбрах, какви 10-15 дни. На кой въпрос ми отговаряш :)? В миналия пост казах, че от една седмица имам какавиди и до няколко дни очаквам първите работници, ако не си ме разбрал правилно. :)

Offline Profile  

PostPosted: Fri Jul 22, 2011 9:36 pm 
Четвърта колония

Извинявай много, понеже съм го прочел бързо и не съм схванал смисъла :oops: Чакам с нетърпение снимките :)

Offline Profile  

PostPosted: Fri Jul 22, 2011 11:41 pm 
Начинаещ мирмеколог

Formica cinerea са много непретенциозни. Само да има малко влага (не много) и като се появят първите работнички медец и по някое насекомо. Може да минат без зимуване, но колонията няма да се развива добре.

Я кажи Myrmica rubra царицата ти яйца успя ли да снесе преди проклятието на майка ти да я достигне?

Offline Profile  

PostPosted: Sat Jul 23, 2011 12:14 am 
Четвърта колония

avok00 wrote:
Formica cinerea са много непретенциозни. Само да има малко влага (не много) и като се появят първите работнички медец и по някое насекомо. Може да минат без зимуване, но колонията няма да се развива добре.

Я кажи Myrmica rubra царицата ти яйца успя ли да снесе преди проклятието на майка ти да я достигне?

Еми докато аз бях при нея не помня да е снасяла. След това не знам, но предполагам, че не е. Помня обаче, че и бях сложил малко мед и тя просто не се отделяше от него. :D

Offline Profile  

PostPosted: Sat Jul 23, 2011 1:12 am 
Начинаещ мирмеколог

ant4o wrote:
avok00 wrote:

Еми докато аз бях при нея не помня да е снасяла. След това не знам, но предполагам, че не е. Помня обаче, че и бях сложил малко мед и тя просто не се отделяше от него. :D

Тя и моята яде мед. Но не яде насекоми. Някъде четох, че започва след като се излюпят яйцата. Но засега нямам яйца така че :roll:

Offline Profile  

PostPosted: Sat Jul 23, 2011 6:12 pm 
Начинаещ мирмеколог

При мен винаги започват да ядат насекоми като се появят ларвите иначе само ги убива и ги слага до сухия памук.

Offline Profile  

PostPosted: Sat Jul 23, 2011 8:00 pm 
Начинаещ мирмеколог

mravkata wrote:
При мен винаги започват да ядат насекоми като се появят ларвите иначе само ги убива и ги слага до сухия памук.

А ако са умрели не ги ли взима?

Offline Profile  

PostPosted: Sun Jul 24, 2011 1:03 pm 
Четвърта колония

Ето ги и обещаните снимки :) Мравката обаче все още няма работнички. Вижда се и купчинката с яйца долу в ляво на камерата, в която е царицата.
Image
Image
Image

Offline Profile  

PostPosted: Sun Jul 24, 2011 1:18 pm 
Четвърта колония

Браво, хубави снимки.

Offline Profile  

PostPosted: Thu Jul 28, 2011 1:50 pm 
Четвърта колония

От два дни колонията ми има една работничка. Скоро ще се излюпят още доста. Освен това има една какавида, която е два пъти по-малка от другите и е в горе-долу кръгла форма. Подозирам, че това е търтей.
От няколко дни обаче нямам интернет, понеже доставчика има някаква авария. В момента пиша от един Vodafone mobile connect и интернета е адски бавен и постоянно се губи. Като се оправи аварията ще кача снимки.

Offline Profile  

PostPosted: Fri Jul 29, 2011 11:33 am 
Четвърта колония

Вече има 4 работнички. Какавидата, която мислех за търтей всъщност е остатък от какавидата на излюпилата се работничка :lol: Ето снимка:

Image

Offline Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 40 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 2 hours