It is currently Sun Apr 02, 2023 11:41 am

All times are UTC + 2 hours

Forum rules

Please click here to view the forum rules

Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
PostPosted: Fri Apr 13, 2018 4:27 pm 
Любител

Тук смятам да разкажа на кратко как се зарибих по отглеждането на мравки и смятам да водя дневник на една от колониите ми как се развива и какво става. Разбира се, процесът на развитие е много бавен (от това което четох и разбрах), за това смятам да бъде ежемесечно като започна от Май месец 2018 година.

Първо историята как се запалих толкова много по мравките. Докато ровех из Ютуб попаднах на канал, в който се показваха премеждията в колония от огнени мравки. Тогава все още не знаех толкова много подробности за тях, никога не съм им обръщал специално внимание когато видя някоя да ходи по земята, но ето че привлякоха интереса ми чрез воденето на този виртуален дневник онлайн. Започнах да се интересувам и да следя канала. След преглеждането на много клипчета разбрах колко много ми допадат тези работливи насекоми. Исках да се занимавам с отглеждането на колония, но не знаех нищо за тях. Плюс това беше средата на Октомври и мравки в снега няма.

Започнах едно старателно четене и гледане за мравките и техния начин на живот паралелно с училището. Началото на Февруари бях усвойл знания достатъчни ми да започна сам колония без да имам нужда някой да ми помага с каквото и да било. Чаках най-ранните полети, който са сега през Април и започнах старателно да излизам и да гледам дивите колонии. Улучих деня на сватбените полети и цял ден обикалях да гледам за царици. Хванах си и по-доволен надали някога съм бил. По най-бързият начин ги настаних в епруветки (половината пълна с вода) и ги сложих на тъмно и максимално топло (до колкото слънцето и времето позволяваше). Дори бях свидетел на оплождането на една царица точно пред обувката ми.

Сега чакам да видя какво ще излезе. Знам, че не трябва да се стресират цариците, защото могат да си изядат яйцата или да спрат да носят. Предварително си направих гнезда от итонг. Когато колонията произведе своите първи работнички ще свържа епруветката с гнездото и ще изчакам да се преместят. След като всичко е готово ще свържа гнездото с външното тяло, което сега конструирам.

Ако имате някакви въпроси с удоволствие ще се радвам да ви отговоря.

Offline Profile  

PostPosted: Sat Apr 14, 2018 6:25 pm 
Любител

Хаха, и ти ли така? И аз сега имам планове да почвам. Все още не съм си намерил царици ама след днешния дъжд. Утре ще има навсякъде. Тъй като съм от София, ще трябва да излезна до покрайнините, за да намеря нещо интересно

Offline Profile  

PostPosted: Sun Apr 15, 2018 8:33 am 
Любител

Аз все още нямам възможност да ходя на по-специални места, но веднъж щом изкарам книжка (тази година) ще ходя на други места освен в северозапада. Ще е много хубаво, ако някой, който знае добри места за ловене на царици, да каже или покаже. Може да го откарам и да имаме полза един от друг.

Offline Profile  

PostPosted: Fri May 25, 2018 5:10 pm 
Любител

Малко късно в месец май, но ще се отчета за месеца. Гнездата вече са готови, но първите работнички все още не са станали готови. Очаквам тази или другата седмица да станат "готови". Ще сложа снимки на царицата. Тя е messor structor. Ще сложа и снимки на гнездото в което ще бъде. Ако имате въпроси или забележки пишете.

https://imgur.com/a/13xT6Dp

https://imgur.com/a/H86WJED

https://imgur.com/a/DmID8Ev

https://imgur.com/a/fcN9Ohk

Offline Profile  

PostPosted: Wed May 30, 2018 11:19 am 
Любител

Хаха и ние вкъщи от скоро се запалихме от гледане на Ютуб. Да не би и ти да си гледал AntsCanada?
Гнездото е станало хубаво. Трудно ли се прави? За арена какво смяташ да използваш?

Offline Profile  

PostPosted: Mon Jun 04, 2018 2:41 pm 
Любител

Да, гледам AntsCanada много ми е интересно. Гнездото не се прави трудно, но с времето стават много лесни и бързи за правене. За арена имам парчета перциглас. Смятам да ги слепя и да направя няколко арени (да е интересно).
Наблюдавам голямо бум на царици сега. Успявам да видя почти винаги царица като изляза навън.

Offline Profile  

PostPosted: Mon Jun 04, 2018 3:12 pm 
Начинаещ

Аз пък тая година съм на сухо :D. Ми хубаво че си се запалил, и аз така бях хахаха, не бързай за никъде, хубавите неща стават с времето. Обаче, гнездото само на мен ли ми се струва че стъклото е сложено направо върху цялата лицева част включително и напоителните канали. Как ще слагаш вода? И също ми се струва че тунелите са огромни. Може би е от самата снимка. Добра идея е да слагаш една стотинка около нещата които снимаш за сравнение. Иначе, успех с месорите, и аз такива гледам и се развиват добре. Да знаеш, един съвет от мене- може би най-трудното нещо в живота им е местенето. Простоо при мен едва оцеляха. Не съм ги изсипвал- просто с една лампа нагрявах епруветката за да се изместят. Но знай че е трудно ;), все пак, ако някой иска царици или направо готови колонии за местене в гнездо да се свърже с мен. Имам 1 от тази година и няколко от миналата.

Offline Profile  

PostPosted: Mon Jun 04, 2018 3:39 pm 
Любител

Вода слагам от гърба... направил съм дупка и напоявам гъбата която мокри стената и навлажнява гнездото. Тунелите са малки всъщност, защото царицата опира в итонга и си цапа гърба. Местенето го оставям на тях. Ако им е тясно ще се преместят, ако са гладни ще идат до храната. Оставил съм ги на слънце епруветките а гнездата на тъмно. Няма да пришпорвам нещата.

Offline Profile  

PostPosted: Wed Jun 06, 2018 7:42 am 
Любител

Jamoko wrote:
Да, гледам AntsCanada много ми е интересно. Гнездото не се прави трудно, но с времето стават много лесни и бързи за правене. За арена имам парчета перциглас. Смятам да ги слепя и да направя няколко арени (да е интересно).
Наблюдавам голямо бум на царици сега. Успявам да видя почти винаги царица като изляза навън.

Супер! И ние ще се пробваме сами да си направим от тези, които гнездото е вградено в арената, а поне една колония смятам да и направя натурално гнездо с пръст. Не бързам много, зашото нашите царици са от скоро, така че има време докато им е нужно гнездо. Около нас също има много царици. Някои чак сами се озовават в къщи. Полвинана ги хванах на пода у нас. :lol:

Offline Profile  

PostPosted: Wed Jun 06, 2018 6:08 pm 
Любител

Голям късмет тази година !

Offline Profile  

PostPosted: Fri Apr 12, 2019 2:13 pm 
Любител

Тъй като процесите при мравките стават бавно, аз реших да не го правя месечно, а на по-големи периоди. Развитието на колонията премина препятствия, но е добре. В началото бяха в малки гнезда, а сега са в голямо гнездо, което аз направих. Не съм зимувал мравките някъде на студено, но те все пак бяха много пасивни и не излизаха от гнездото. Всичко застина в студения месец. Сега наново започнаха да снасят цариците, ларвите да се развиват и мравките да излизат във външното тяло, за да търсят храна. Снимки ще кача на развитата колония.

https://imgur.com/oGpGQoa

https://imgur.com/UnX695t

Offline Profile  

PostPosted: Sat Apr 13, 2019 9:42 pm 
Любител

Браво!!!
Много хубаво гнездо.
Миналата година ,по това време , аз също хванах две царици от този вид , но сега колониите им са два пъти по-малки от твоята колония.Това се дължи най-вероятно на факта,че ги държах на хладно през зимата и ларвите не се развиха.Това е така , защото колкото е по-хладно, толкова повече естествен антифриз се образува в химолимфата на ларвите(кръвта им) ,а той спира развитието.

Offline Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC + 2 hours