It is currently Sun Apr 02, 2023 11:46 am

All times are UTC + 2 hours

Forum rules

Please click here to view the forum rules

Post new topic Reply to topic  [ 70 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
PostPosted: Sun May 10, 2015 6:15 pm 
Втора колония

Такъв размер формикариум може да побере много мравки. Много повече, отколкото си мислиш.
Аз не съм използвал ytong и със сигурност не мога да ти кажа но според мен би трябвало да стане но не слагай мравките там преди да станат 15-20 мравки. :)

Offline Profile  

PostPosted: Sun May 10, 2015 6:23 pm 
Начинаещ мирмеколог

jonathan21700 wrote:
Такъв размер формикариум може да побере много мравки. Много повече, отколкото си мислиш.
Аз не съм използвал ytong и със сигурност не мога да ти кажа но според мен би трябвало да стане но не слагай мравките там преди да станат 15-20 мравки. :)

Спокойно, те сега имат по 2-3 яйца, а Camponotus vagus 1. Която излюпи първата работничка ще остане за фермата, останалите най-вероятно ще пусна. Или имам още едно блокче може и него да направя.

Offline Profile  

PostPosted: Fri May 15, 2015 4:24 pm 
Начинаещ мирмеколог

Здравейте! От вече цяла седмица не съм писал, какво става с мравките ми. Ами C. fallax вече има 4 яйца, от които 3 доста големи и след 1-2 дни ще се излюпят първите ларви. C. vagus я надмина по снасяне вече има цяла купчинка и яде, като слон :lol: . Днес им дадох по едно комарче. C. vagus, другата се оказа принцеса не свали крилата и я пуснах остана още една, която още не е снесла, ако не снесе до 20-ти и нея ще пусна. А другата C. fallax умря по незнайни причини. Беше се натъпкала толкова много, че сама се спука, затова реших от мед да мина на насекоми, за да не стават такива инциденти. :D Мравките във фермата вече имат ларви. Само да ви попитам, какво да използвам против бягство? Кое е по-добре олио или талк? Аз сега съм с олио, дали ще има проблеми за напред? И още нещо. Започнах да правя ферма за мравките след, като се излюпят. Какво друго може да използвам, с което да свържа арената с фермата освен маркуч? Тъй, като и двата вида са доста едри, а маркуча, който имам и доста тесен 2-3мм. Например някоя малка тръбичка ще свърши ли работа? Или прерязана спринцовка? Знам, че трябва да е по-дълго, но ако намеря по-широк маркуч.

Offline Profile  

PostPosted: Sat May 16, 2015 3:32 pm 
Начинаещ мирмеколог

Здравейте! Едната ферма е почти готово, остава само да залепя плексигласа, когато си купя силикон. Мисля да е за C. vagus, но май ще е малка за тях. Направих камерите по-дълбоки, точно с такава цел да има повече място. И две снимки на цариците на първата е C. vagus, а на втората fallax. Доста са лоши, яйцата не се виждат.
Искам да попитам в тази ферма ще мога ли да гледам Camponotus vagus? Или да остане за Fallax, пък vagus да ги преместя в аквариума след време?

Attachments:
Photo-0003.jpg
Photo-0003.jpg [ 289.96 KiB | Viewed 7267 times ]
Photo-0002.jpg
Photo-0002.jpg [ 328.98 KiB | Viewed 7267 times ]
Photo-0001.jpg
Photo-0001.jpg [ 795.37 KiB | Viewed 7267 times ]
Offline Profile  

PostPosted: Mon May 18, 2015 5:27 pm 
Начинаещ мирмеколог

Вече ще имам първите какавидки в колонията Formica lemani. Имам обаче само един въпрос. Мравките трупат прашинки гипс върху ларвите, за да се обвият в пашкул. Ще могат ли да го направят или ще се отровят от гипса? :?

Offline Profile  

PostPosted: Mon May 18, 2015 7:19 pm 
Начинаещ мирмеколог

Гипса не е отровен, няма проблем

Offline Profile  

PostPosted: Mon May 18, 2015 8:08 pm 
Начинаещ мирмеколог

avok00 wrote:
Гипса не е отровен, няма проблем

Да вече имам първата какавида за годината :eusa-dance: , а мравките продължават да отрупват ларви с прашинки, колкото до другите 3 царици. Camponotus fallax вече има 7 много големи яйца надявам се до 1-2 дни да се излюпят ларви, както и при Vagus там вече има около 9-10. Myrmica също вече има много яйца, но за нея не мисля да я запазвам, най-вероятно след като се излюпят първите й работнички, ще я заселя в някоя саксия на терасата.

Offline Profile  

PostPosted: Mon May 18, 2015 9:01 pm 
Начинаещ мирмеколог

Не знам дали искаш да си заселиш мравки в саксията. Ясно ти е че те няма да останат само там нали :)

Offline Profile  

PostPosted: Mon May 18, 2015 9:53 pm 
Начинаещ мирмеколог

avok00 wrote:
Не знам дали искаш да си заселиш мравки в саксията. Ясно ти е че те няма да останат само там нали :)

Ами не знам все ми е тая къде ще се заселят, да са ми под око, за да си ги наблюдавам от време, на време. Ти имаш ли още мравки Camponotus? Онези от репортажа по Нова ТВ, и ако да колко станаха на брой и какъв вид бяха?

Offline Profile  

PostPosted: Mon May 18, 2015 10:11 pm 
Втора колония

Ще снимаш ли Myrmica царицата?

Offline Profile  

PostPosted: Tue May 19, 2015 9:46 am 
Начинаещ мирмеколог

kali_0998 wrote:
avok00 wrote:

Ами не знам все ми е тая къде ще се заселят, да са ми под око, за да си ги наблюдавам от време, на време. Ти имаш ли още мравки Camponotus? Онези от репортажа по Нова ТВ, и ако да колко станаха на брой и какъв вид бяха?

Ligniperdus бяха, отдавна ги пуснах навън, бяха много големи и не бяха активни половин година прес студените сезони. Ориентирах се към по южни мравки.

Offline Profile  

PostPosted: Tue May 19, 2015 12:14 pm 
Начинаещ мирмеколог

Ами vagus не са ли по-топлолюбиви? За да не стане, като с твоите. А сега какви мравки имаш? Снимките стават наистина лоши, мравките са просто едни петна. Пък и пластмасата на ограничителите е надраскана и още повече замърсява снимката.

Offline Profile  

PostPosted: Wed May 20, 2015 12:03 pm 
Начинаещ мирмеколог

Днес малкото ми братче ми намери царица, която е от род Lasius, и след като прегледах видовете в сайта установих, че е Lasius brunneus. Дребна е не е едра, като Niger техните полети започват от средата на май. Сложих я в ограничител, дадох и малко мед и сега ще видим дали ще снесе. Няма крила, което значи, че е оплодена. На цвят е бледо кафява, което ме навежда на мисълта, че е точно Lasius brunneus. Много се радвам :eusa-dance: те са много красиви мравки, виждал съм техни колонии в природата.

Offline Profile  

PostPosted: Wed May 20, 2015 10:16 pm 
Втора колония

Не е ли малко рано? Ако може я снимай.
Тук при нас има червеникаво-кафяви Lasius по дърветата, които мисля че са Lasius brunneus.

Offline Profile  

PostPosted: Thu May 21, 2015 5:36 pm 
Начинаещ мирмеколог

Здравейте! Вече имам ларви при Camponotus vagus и много яйца. Само да ви попитам, тъй като още не съм сложил маркуч на новата ферма, която правя. Може ли да използвам тръбичка от химикалка? Говоря не за такава от писец, а самата химикалка? Тъй, като Camponotus са едри мравки, а маркучите ми са тесни.

Offline Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 70 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 2 hours