It is currently Sat Jun 03, 2023 6:34 am


All times are UTC + 2 hours


Forum rules


Please click here to view the forum rulesPost new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed Apr 11, 2018 11:17 pm 
Начинаещ
User avatar

Joined: Thu Aug 17, 2017 9:34 am
Posts: 61
Location: Пловдив
Здравейте! Току-що хванати майки ,мезори, подхранват ли се или се оставят без храна до първия работник? Някой опитвал ли е да остави две и повече майки от тях заедно? В различни източници се описват и като моно- и като полигинен вид! Благодаря на отзовалите се мирмеколози с опит!!!


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Thu Apr 12, 2018 6:58 pm 
Втора колония
User avatar

Joined: Sat Apr 18, 2015 4:08 pm
Posts: 153
Location: България
Нямат нужда от храна във този период. Messor structor има полигинни и моногинни клонове според мен. Чел съм че могат да основат колония чрез ''pleometrosis'', което ще рече че кралиците изкопават гнездо заедно и снасят яйца, по някое време обаче започват да се бият и по силната кралица убива другата и така остава една. Това не ти го препоръчвам ако имаш само две защото могат и двете да се наранят. Успех! :)


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Thu Apr 12, 2018 9:31 pm 
Начинаещ
User avatar

Joined: Thu Aug 17, 2017 9:34 am
Posts: 61
Location: Пловдив
Благодаря за бързия отговор... :animals-dogrun:
По-важно ми е дали да подхранвам...иначе едва ли ще ги събирам...да не стане грешка... ;)


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Sat Apr 28, 2018 11:03 pm 
Начинаещ
User avatar

Joined: Mon Mar 06, 2017 10:27 am
Posts: 60
Location: Plovdiv
То вече е малко късничко да се меся по първия въпрос, но като човек с опит с опит в отглеждането на този вид, искам да се изрзя по следващия въпрос. И преди па продължа самода кажа, че решиш ли да храниш мравките докато са във първоначалното гнездо трябва да се пазиш много от мухъл! Особено ако събираш царици преселвания не се препоръчват в никакъв случай, така че бъди внимателен къде и каква храна слагаш!

До хранене няма файда, но след няколко седмици- момента в който забележиш, че се формират първите пашкули постави няколко кристалчета захар в епруветката и няколко семенца. Суров слънчоглед обелен - одна семка ще е достатъчна за първата седмица след появата на първите работничи (нанити от англ. nanitics, не знам как е на бг). Освен това, по мое мнение ако оставиш храна при царицата (поне по мое мнение, непотвърдено от науката), това би помогнало да приеме по лесно гнездото в което си я поставил за обежище и съответно колонията ще просперира по добре в ранен стадий на развитие. Освен това не слагай нищо което е в ъв формата на течност - мед, сладко, захарен сироп. Без значение от вида не слага нищо течно в първоначалното гнездо. Евентуално ако е някакъв много гъст и захаросан мед върху малко станиолче, но и тогава внимавай, че особено тези мезори са тъпи сещъства със самоубийствен навик.

Относно събирането - не препоръчвам никакви експерименти свързани обединяването на царици след появата на яйце, да не говорим за работнички. Аз лично не бих събрал царици, които са стояни повече от няколко часа в различни гнезда. Мисли от гледна точка на царицата - ако отидеш в хотелска стая и ти натресът още някого, след като вече си се разпрострял из цялото място, няма ли да ти е малко странно. Освен това вероятноста някоя царица да отхвърли останалите е на лице. То това е като да събираш затворници в една килия. Двама биха се спогодили, трима може и да се сдърпат един с друг а петима най-вероятно ще се изпотрепят. Събирал съм доста и ще ти кажа че събереш ли повече от 3 царици в едно гнездо надявай се, че ще се помирят, но се приготви да откриеш след час-два понякога дори след седмица, че са по малко. Веднъж пробвах с 5 не си спомням колко епруветки имах (2 или 3 да са били), но в крайна сметка останах с една. Едната свърши с 5 трупа. Ако искаш да си направиш наистина гигантска колония - направи 3-4 гнезда (най-добре използвай блюдо на петри размер 4-5 см диаметър с малко памуче в него което иска редовно, но по малко да се напоява - Ной си е заминал отдавна, няма кой да им строи ковчег... и ще внимавааш като отваряш и затваряш да не режеш крака) с по 4 царици вътре. Направи си 3 такива. Може всички да се оправят (има голяма вероятност особено ако поддържаш добра средата) или всички да се изпотрепят като в резултат ще имаш колонии с по 1-2-3 може и 0. Ако искаш да повишиш шансовете може да експериментираш малко дори и с гнездото от "луксозна" гледна точка - сложи няколко много добре измити песъчински (малки камъчета 3-4 мм), хранят се с овес и съм забелязал, че понякога си играят със шушулките в гнездата, е предимно работничките, но и цариците строят все пак, пърченце от бучка захар, слънчоглед, но необелен, само лего го стисни колкото да се счупи шушулката.

Това сега като ти го казвам недей си мисли, че ще направи чудеса- не съм събрал 10 000 хиляди царици, че да проверя колко помага, но приоритет ти е да усигориш сигурност и спокойствие. И все пак първите няколко часа ги дръж в някой гардероб - не шкаф!! все пак е важно да не ги мърдаш особено много, и през проверявай от време на време - те ако ще се трепят не е от раз обикновено - първо ще седят настрани, след това ще започнат да се закачат и така докато едната не е наполовина.

Бая се изписа :eusa-think:

Късмет на тези, които мислят да пробваат! Ако успешно стигнете до нанити качете снимки, ако след нанитите успеете да преселите колонията в следващо гнездо (бих казал, че ако всичко е по план, това трябва да се направи около седмица- две след излюпването на нанитите) евала от мен. При евентуални проблем със мухъл - препъръчително е при поява на проблема да се действа бързо - преместването от блюдо на петри е голям ташак. Класическите са от стъкло и ръбовете се припокриват. Ако работата е добре свършена няма да мислиш за местене, но ако някой новак ще пробва... абе по-добре да не ви се случва.

Хайде, сезона сегазапочна така че се надявам да видя снимки към края!


П. П. Едно съветче за тези които стигнат до преместването от първоначално във второ временно гнездо, без значение дали е една или няколко царици, ето няколко съветчета от мен:
(по принци са по подходящи за мезор, но същ сигурен че биха сработили добре със почти всеки български вид)

* използвайте малка кутийка с площ не по-голяма 200 см2 (пример: 20х10 см)- перфектен размер да сложите 5 епруветки (3 бр. 16/18мм диаметър за ларвите и 2 бр. по 10 мм за храна и вода) вътре, като увийте тези за ларвите със станьол за да е по тъмно. Като няма да споменавам, че гнездата за ларвите трябва да се пазят от мухъл!
* на дъното половин един сантиметър фин пясък - най-добре купете субстрат за аквариуми тип морски пясък. Дръж го чист и сух на вече. Ако мравките започнат да копаят в него или да вкарват пясъчинки към епруветките няма проблеми. Не ползвайте непречистен (преварен най-добре или поне измит със вряща вода) пясък от улицата, няма да изреждам причините. По този начин всичко ще стои стабилно в кутията и няма да има проблеми със движещи се чати + мравките ще се чувстват по удобно.
* не слагайте нищо директно върху пясъка!
* почисвайте пясъка от шушулки
* не слагайте излишни неща (камъни, изкуствени разстения, измишльотини, с които да си играят мравките). Изчакайте докато стигнете до голямо гнездо после ако искате и мелница сложете и впрегнете работничките да мелят жито.
* изчакайте докато забележете, че епруветките са добре изпълнени със яйца и ларви преди да ги местите в по-голямо гнездо. Ако имате една царица - първата година може да я оставите в първоначалното гнездо (улеснява доста съхранението и ще има по малко проблеми със мухъла- по добре), втората я преместете във второ гнездо с подобни размери, третата ако искате и в 2 квадратни метра естествен терариум може да я сложите не би трябвало да е проблем. При повече царици процеса е същият, но отнема по малко време.
* не слагайте жива храна на пясъка или където и да е, без да е обездвижена. Живо бебе хлебарка може да се шмугне между епруветките и да ви докара нерви на вас и на мравките.
* по добре дръжте колонията в нещо с размера на кутийка за очила от колкото в такава за убувки! По добре да ги държите в по тясно пространство от колкото в прекалено голямо. Не е препоръчително защото особено в начален стадий се отразява негативно на колонията.

_________________
Facebook група за Български мравкари: Мравки БГ
https://www.facebook.com/groups/1346258712142144/


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Mon Apr 30, 2018 8:01 pm 
Начинаещ
User avatar

Joined: Thu Aug 17, 2017 9:34 am
Posts: 61
Location: Пловдив
:eusa-clap: ...Благодаря,Ванка,изчерпателен както винаги!
Колеги ,особено такива с опит,споделяйте вашите наблюдения...дори и да са най-необичайни...апела ми и към тези ,които предимно търгуват в сайта...все пак като продавате трябва да има и инфо за отглеждането...това ще популяризира хобито още повече!
Чета чужди сайтове...там всеки ден има по някое изказване,колкото и малко да е все е полезно...какво ви се е случило,какво сте открили,дори грешките ви са от полза за колегите...науката се крепи на опита и грешката все пак! :angry-banghead:


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Mon Apr 30, 2018 10:39 pm 
Любител
User avatar

Joined: Sun Jul 24, 2016 12:09 pm
Posts: 29
Location: Bulgaria
Всякакви експерименти с хранене на царици са излишни. Царицата използва мускулите на крилата си за енергия, за да снесе и отгледа първите работници. В природата тя самата не излиза от скривалището си и не търси храна. След излюпването първите работници започват да излизат и да й носят храна. Така че 4-5 дни след появата на първия работник, като му се втвърди хитина, може да се даде някаква храна и то микроскопично количество - капчица мед, крак от щурец.
https://www.youtube.com/watch?v=LOx_-Y7xGoQ

Мухълът не е кой знае какъв проблем, не съм забелязал да пречи на мравките докато не стане цялата външна повърхност на памука черна. А и после не съм забелязал да им пречи, макар че ги местя тогава.

Друите неща горе долу са така.


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Mon Apr 30, 2018 11:11 pm 
Начинаещ
User avatar

Joined: Mon Mar 06, 2017 10:27 am
Posts: 60
Location: Plovdiv
Съгласен съм със всичко, което Longanlon каза. Специално мезорите наистина не им трябва да се хранят с нищо докато не се появят първите работнички, но в началото, когато започнах да се се занимавам, слагах по една лажица семена на всяка царица, че да има "избор" :D И все пак в последствие забелязах, че понякога взимат семейната и ги разнасят наляво-надясно а от време на време се показваше и по някое наядено конопено семе.

А колкото до събирането имам чувство че когато има семена в епруветката по бързо и успешно започват да се разбират. Мои наблюдения!

_________________
Facebook група за Български мравкари: Мравки БГ
https://www.facebook.com/groups/1346258712142144/


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Theme created StylerBB.net