It is currently Wed May 31, 2023 6:12 pm

All times are UTC + 2 hours

Forum rules

Please click here to view the forum rules

Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed May 11, 2016 6:04 pm 
Любител

Привет, от няколко седмици чета всичко във форума и сайта, и реших да започна и аз със отглеждането. Харесах си Ферма като тази. Сега малко снимки, на моите идей:
Attachment:
File comment: Начертаните, върху итонга галерии
DSCN6753.gif
DSCN6753.gif [ 137.48 KiB | Viewed 6146 times ]

Attachment:
File comment: Инструментите с които работя
DSCN6756.gif
DSCN6756.gif [ 162.72 KiB | Viewed 6146 times ]

Attachment:
File comment: Почти са готови галериите
DSCN6757.gif
DSCN6757.gif [ 168.47 KiB | Viewed 6146 times ]

А тук се вижда и прозрачната кутия която мисля да използвам:
Attachment:
File comment: Формикариум
DSCN6751.gif
DSCN6751.gif [ 152.6 KiB | Viewed 6146 times ]

Сега имам малко въпроси:
1. Смята те ли, че ще има проблем ако например дясната страна на итонга също я направя с галерии за мравки, но например са по етажно ориентирани и с по нисък "таван"? Идеята е мравките сами да си изберат къде да живеят. Ако го направя с един "вход" ли да бъдат двата сектора и да са свързани "под земята" или да си пусна отделни входове?
2. Как да реализирам овлажняването вътре на самата мравеферма? Мился да използвам две полипропленови тръби за ВиК инсталация който да запуша отдолу. Да ги надупча на решето примерно със свредло 0.5мм и да ги напълня с памук и ще го навлажнявам него. Ще пробия итонга така, че да се паднат тръбите зад галериите но в единя им край, за да могат отново мравките да имат избор. Отгоре ще бъдат затапени тръбите за да не нахълтат вътре "разбойниците". Отделно на "повърхността" ще имат обезопасено езерце с прясна вода да пият ако искат.
3. Помислил съм и за евентуално отопление, но него ще реализирам на по - късен етап, като залепя отвън един плосък нагревател за терариум с терморегулатор и по този начин, отново мравките ще могат да си избират по - топла и по студена зона.
4. има ли смисъл да направя отвори за вентилация някъде в противоположния на входа край на галериите? Говорим за дупчиза примерно 0.5 - 1 мм до повърхността и запушена с памук за да не става съвсем течение. Инак капака на кутията ще има отвори и от там ще се проветрява цалата система.

Фермата ще обезопася с талк, на две нива (веднъж на няколко сантиметра от повърхността на арената и след това горе при капака.

Все още нямам мравка, царица, нито съм решил какви ще бъдат обитателите на фермата. Смятам, че май съм закъснаял с полетите и събирането на царици, затова ще преминем към намирането от друг любител на такава, и ако е с потомство още по добре, за да мога да ги настаня направо във Фермата и да прескочим момента с изолатора. Ако все пак намеря царица, ще се опитам и нея да отгледам в изолатор пък ще и направя друга мравеферма, и без това сина ми има желание за много :D .
Ако някой от вас има непреодолима нужда да се раздели със своята царица (или има повече), мога да и предложа един приличен дом, и обещавам много грижи за нея :D .
Другия вариант е да изчакам до Юли, когато едно приятелче ще се прибира от Германия и да ми донесе от Antstore - а. Без малко и сега да поръчам от там, и цената от 7 евро си беше супер, докато не стигнахме до доставката и видях цена от 30 евро :eusa-pray: . това вече е много :eusa-think: .

Докато обаче намеря обитатели за фермата, искам да дадете всякакви мнения и препоръки за изграждането и. Целя максимално удобство за мравките и на второ място естетиката.

Offline Profile  

PostPosted: Thu May 12, 2016 1:00 pm 
Начинаещ мирмеколог

Всички тези работят с много прилична доставка ;) Може да потърсиш и други новоизлезли. Antstore съм се разправял с тях заради тяхната налудничава цена до БГ, но не им влиза акъл в главата.

http://www.ants-kalytta.com/Ants-Europe.html
http://www.world-of-ants.com/en/ants/europe.html
http://antsuk.com/live-ants
http://www.antdealer.com/

Offline Profile  

PostPosted: Thu May 12, 2016 1:27 pm 
Любител

minute wrote:
Сега имам малко въпроси:
1. Смята те ли, че ще има проблем ако например дясната страна на итонга също я направя с галерии за мравки, но например са по етажно ориентирани и с по нисък "таван"? Идеята е мравките сами да си изберат къде да живеят. Ако го направя с един "вход" ли да бъдат двата сектора и да са свързани "под земята" или да си пусна отделни входове?
2. Как да реализирам овлажняването вътре на самата мравеферма? Мился да използвам две полипропленови тръби за ВиК инсталация който да запуша отдолу. Да ги надупча на решето примерно със свредло 0.5мм и да ги напълня с памук и ще го навлажнявам него. Ще пробия итонга така, че да се паднат тръбите зад галериите но в единя им край, за да могат отново мравките да имат избор. Отгоре ще бъдат затапени тръбите за да не нахълтат вътре "разбойниците". Отделно на "повърхността" ще имат обезопасено езерце с прясна вода да пият ако искат.
3. Помислил съм и за евентуално отопление, но него ще реализирам на по - късен етап, като залепя отвън един плосък нагревател за терариум с терморегулатор и по този начин, отново мравките ще могат да си избират по - топла и по студена зона.
4. има ли смисъл да направя отвори за вентилация някъде в противоположния на входа край на галериите? Говорим за дупчиза примерно 0.5 - 1 мм до повърхността и запушена с памук за да не става съвсем течение. Инак капака на кутията ще има отвори и от там ще се проветрява цалата система.

Фермата ще обезопася с талк, на две нива (веднъж на няколко сантиметра от повърхността на арената и след това горе при капака.

Все още нямам мравка, царица, нито съм решил какви ще бъдат обитателите на фермата. Смятам, че май съм закъснаял с полетите и събирането на царици, затова ще преминем към намирането от друг любител на такава, и ако е с потомство още по добре, за да мога да ги настаня направо във Фермата и да прескочим момента с изолатора. Ако все пак намеря царица, ще се опитам и нея да отгледам в изолатор пък ще и направя друга мравеферма, и без това сина ми има желание за много :D .

Много красива си я направил. Ето отговори на някой въпроси:
Първи въпрос: Толкова голяма стига, ако ще е за самотна царица или с 10-15 работнички, но ако ще купуваш царица с около 100 работнички може и да разшириш.
Втори въпрос: Просто направи улей който да се пълни с вода 100% доказано.
Трети въпрос: Добре си го измислил.
Четвърти въпрос: Не е първа нужда, но ако искаш давай.

Сега да те попитам: Абе човек за какво използва толкова инструменти? :lol: На мен ми трябва само молив за чертаене, трион за рязане и лъжица за заглаждане.
Относно терминологията:
Не е изолатор, а ограничител.
И последно откъде реши, че вече си закъснял за търсене на царици? На някой видове първите полети са през юли, а сега е май, така че изобщо не е късно. Погледни тази тема:
viewtopic.php?f=3&t=139
И последно от къде си, ако си от Русе мога да ти дам една-две царици. За жалост това ще стане към края на месеца, че в момента съм много зает.

Offline Profile  

PostPosted: Sat May 14, 2016 12:18 pm 
Любител

Благодаря на отзовалите се :).
Относно терминологията ще свикна, просто четох доста и в руски и английски форуми и малко бъркам понятията :-). Инструментите не са толкова много, един трион, едно моливче, четката с която по - лесно махам изтъргания итонг и дремелчето ми. С него се работи доста по бързо, тази страна която се вижда на снимките заедно с чертането и дълбането не ми отнеха и 10 мин :). А и става доста точно, без опасност когато съм близо до краищата на кубчето да отчупя парченце.
Благодаря и за линковете с таблиците за полетите, вече се разхождам с кутийка от Тик-Так :D . Инак съм от Враца и Русе ми е далеч, но благодаря за предложението, ако не намеря нещо ще мислим някакъв начин за доставка, но не искам да стресираме мравчиците допълнително

Offline Profile  

PostPosted: Sun May 15, 2016 8:49 pm 
Начинаещ

Кой вид си си харесал от Antstore? Иначе поздрави всичко изглежда много професионално. Мравефермата се е получила много красива.

Offline Profile  

PostPosted: Mon May 16, 2016 5:35 pm 
Любител

Бях си харесал тези Camponotus ligniperdus, бяха на добра цена с 11-20 работнички за 6.99.

Offline Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 2 hours