Здравей,
Като за начало трябва да знаеш, че ти може да ги преместиш, но ако на тях много им харесва твоята земя пак ще се върнат!
Иначе по въпроса отговора е един - багер с максимално голяма лопата. В зависимост от вида, а предполагам, че е Formica и ако ми кажеш, че гората в която искаш да ги местиш е борова направо ще потвърдиш предположението ми, трябва да знаеш, че може да е метър и половина дълбок всеки един от равуняците, като не изключвам и повече! Иначе гребеш с багера и караш пръстта в гората, а те след това ще излязат и ще си намерят място. Ще слагаш мравуняците на поне 30-40 метра един от друг за да не се избият. Не гарантирам, че ще оцелеят при преместването, но фрезоваш/изореш ли земята със сигурност ще умрат. И все пак ако вида е Formica Rufa да знаеш, че е защитен. Аз бих си оставил мравуняк формика в нивата. Не съм особено запознат с този вид, но знам че са адски агресивни. В гората те определят доста неща. Най вече контролират вредителите, като за разлика от някои видове те не толерират дори и лист ите въшки (до колкото знам), само и единствено колемболите виреят покрай тях, но те от своя страна са изключително важни. Това би било удобно решение ако ще сееш картофи... Ако се стремиш към биопроизводството и сложиш "Частните ми градинари са кафеви горски мравки" определено ще има интерес според мен...
Късмет с времето тази година!
_________________ Facebook група за Български мравкари: Мравки БГ https://www.facebook.com/groups/1346258712142144/
|