It is currently Thu Jun 30, 2022 4:21 pm


All times are UTC + 2 hours


Forum rules


Please click here to view the forum rulesPost new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
PostPosted: Sat Aug 05, 2017 12:13 pm 
Начинаещ
User avatar

Joined: Sun Jun 18, 2017 9:01 pm
Posts: 54
Location: Добрич
Как се отглеждат и размножават Брашнени червеи (Tenebrio molitor)

Факти:

Тип: Насекомо (Insecta)
Семейство: Tenebrionidae
Латинско наименование: Tenebrio molitor
Размери: до 2,5 cm ларви и 1,8 см бръмбари
Кутия: в зависимост от количеството червеи (40х30х25 примерно)
Храна: овесени ядки, пшеничени трици и други подобни
Средна продължителност на живот: около половин година (преминавайки през всички стадии)
Температура: стайна температура
Image
Отглеждането и размножаването на Брашнени червеи е просто начинание, което може да Ви спести много пари за храна на влечугите. Това е една често дискутирана тема по форумите и постоянно се търсят по-добри начини за отглеждането на тези насекоми в домашни условия. Тук ще покажем някои от начините, които ще ви помогнат да започнете своя малка ферма за червеи или просто да си държите червеите живи докато са при вас.

Брашнените червеи, така познати като Tenebrio molitor не са всъщност никакви червеи. Те са ларви на брашненият бръмбар. Този бръмбар и ларвите му често се срещат в брашно, пшеничени трици и други зърнени продукти. Те се считат за вредител в агрокултурата.

Брашнените червеи са идеална храна за влечуги (също и за птици, малки бозайници и риби). Лесно се размножават в плен и любителите на тераристиката ги развъждат от години насам. Брашненият бръмбар има 4 стадия на живот, през които ще премине в рамките на половин година. Това са яйце, ларва, какавида и бръмбар. Точно през ларвеният период, ние храним нашите домашни любимци с тях и това е стадия, за който се стремим.

Живот на Брашненият червей:
Както споменахме, живота на тези насекоми преминава през 4 стадия. Пълният процес отнема от около стотина дни, до няколко стотин. Бързината на развитие зависи предимно от храната, с която се хранят и температурата. Таблицата отдолу, показва приблизителна продължителност на различните стадии, през които преминават Tenebrio molitor.

--------Стадий:-----------------------------Продължителност:--------------------------------------
--Инкубация на яйцата------------4-19 дни. Друг източник твърди, че е между 20-40 дни.--
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
--Ларва------------------------------10 седмици. Видими след първата седмица.----------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
--Какавида--------------------------6-18 (или 18-24) дни------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
--Бръмбар и снасяне на яйца-----8-12 седмици (следвани от смърт). Снасянето на яйцата-
--------------------------------------започва между 4-19 ден след появата им.-------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Image

Начин на развитие:
1. От яйцата се излюпват ларви.
2. Ларвите се заравят под повърхността на зърнената настилка и сменят 10-15 пъти обвивката си (смяна на кожа), махайки своят екзоскелет.
3. Последната смяна преминава през третият месец след излюпване. Скоро сменилите кожа червеи са бледи, почти бели, мекички на пипане. В този момент те са по-лесно смилаеми от по-младите животни. Напълно пораснала ларва е златиста на цвят и е около 2-3 см .
4. Ларвите се изкачват на повърхността, стават меки, издути и спират да се мърдат, свивайки се в С образна форма. Това е така наречената фаза „Пашкул“. Те не се хранят и движат особено. Ако червеите, които сте закупили са в последни стадии, този с пашкула ще настъпи бързо.
5. След 6 - 10 дена, какавидите се превръщат в бръмбари. От начало са светли и постепенно потъмняват (от червени до кафяви и черни). Те са около 1.5-1.8 см дълги и дебелички. Мъжките не се различават от женските. Не могат да летят, но се движат сравнително бързо.
6. Бръмбарите снасят яйца 9 до 20 дена след излизането от пашкула. Снасят около 2-3 месеца, след което умират. Всяка женска може да снесе около 270 малки яйца, около 40 на ден.
7. Инкубацията на яйцата отнема между 4 и 19 дена(средно 12).
8. Цикъла започва отначало.

Контейнер
Почти всеки контейнер с гладки стени ще Ви свърши работа. Ако ларвите са на поне 3 см от капака, те няма да могат да избягат. За предпочитане са кутии с голяма площ, защото много червеи в малка кутия могат да причинят загряване от търкането на червеите (нещо като пчелите в кошера).
Прозрачна кутия с капак, ще е най-удобен вариант, освен това ще може да виждате отпадъците по дъното на кутията по-лесно.
Използвайте плитка кутия примерно 50х30 см (размерите не са от голямо значение). За по-малки колонии, кутия с големината на кутия за обувки би Ви свършила работа. Ако мислите да отделяте различните стадии на червеите, може да потърсите рафтовете с чекмеджета, които се продават в Кауфланд и другите големи вериги. Кутията трябва да има дупки на капака с цел вентилация и свеж въздух.

Примерни начини на съхраниение:
Две кутии една в друга. По-малката със сито вместо дъно (изрязвате дъното и слагате мрежа) за да може да се пресяват от време на време яйцата и червейчетата от бръмбарите. Така в по-голямата кутия ще имате червеи и яйца, в по-малката стоят бръмбарите.
Няколко кутии. Една за червеите. Когато станат на какавиди, премествате какавидите в нова кутия. Когато се излюпят бръмбари, ги слагате в трета. След няколко седмици премествате бръмбарите в следващата кутия, по този начин предпазвате яйцата от изяждане. Като поотраснат червеите, ги местите в кутия 1 и повтаряте процеса.

Вентилация и капак
Вентилацията предотвратява мухлясване. Бръмбарите имат крила, но не могат да летят. Повечето развъдници не покриват кутиите си, но за нашите цели, капака си трябва, защото мишки, паяци и хлебарки ядат червеите и може да стане нашествие на вредители.
Ако кутията, която сте купили има капак, надупчете го добре, било то с поялник (най-лесно), дрелка или друг начин. Ако се образува конденз, направете още дупки.
Ако искате да сте креативни, може да изрежете капака и да залепите мрежа за мухарник с топъл силикон. Още един вариант е капака да е изцяло мухарник, мрежа за аквариуми, принципно е едно и също. Ако кутията, която сте купили има капак, надупчете го добре, било то с поялник (най-лесно), дрелка или друг начин. Ако се образува конденз, направете още дупки.

Температура

Идеалните температури при, които се отглеждат тези насекоми са от 25-27 градуса, но и 22 са добре. Брашнените червеи се размножават в температури от 18 до 37, но всичко над 30 вече е вредно за тях. Продължителността на стадия какавида зависи от температурата – около 6 дена при 32 гр, 7 дена при 26 градуса, 10 дена при 23 градуса и тринадесет дни при 20 градуса.
Температури под 22 градуса забавят и спират размножаването. В студена среда, стадия ларва може да продължи около 2 години. Дълго изнасяне на червеите на ниски температури може да ги убие.
За отопление на кутиите може да използвате много видове нагреватели. От обикновени лампи и керамични нагреватели, до подово отопление и нагревателни кабели. Проблема при керамичният нагревател, е че изсушава всичко много бързо и трябва да се пръска субстрата или да се слагат купи с вода, които да се изпаряват. Нагревателните килимчета и кабелите са удобни за отопляване на много кутии с червеи едновременно.

Използвайте терморегулатори при употребата на нагреватели. Те ще осигурят правилни температури за вашите животни, било то червеи или влечуги.

Светлина
Тези насекоми предпочитат тъмнина. Избягвайте директна слънчева светлина върху контейнерите с червеи и бръмбари.

Влажност
Брашнените червеи се нуждаят от влага. Прекалено ниската влажност забавя и подтиска растежа, и размера им. Твърде много влага и се развива мухъл. Ако на ларвите се предоставя суха храна, те ще оцелеят и произвеждат по 1 поколение на година. Ако им се предостави влага, могат да стигнат до 6 поколения.
Бръмбарите снасят повече яйца, когато средната влажност е по-висока (идеално около 50-80%). В един експеримент, на средна влажност 20% всеки бръмбар снася средно по 4 яйца, но при 65% влажност снасят по 102 всеки.
Възрастните брашнени червеи стават по-активни при висока влажност, освен това се предотвратява появата на канибализъм. Но повече не винаги е добре! Ако прекалите с влажността и накиснете всичко, и оставите за дълго време, ще останете с мухлясала кофа с пихтия и червеи.

Насоки
Сложете парче зеле, суров картоф(половин или по-едро парче), филия хляб (червеите също ще я хапват), маруля, броколи, сладък картоф, парчета ябълка (1 парче е достатъчно за 1000 червея, но не са удачни защото мухлясват бързо). Някои хора използват целина, моркови (настъргани), бананови обелки, аспержи. Листата от зеле не мухлясват бързо като други изброени по-горе. Покрийте с парцалче зелето да не изсъхва прекалено бързо от нагревателите. Измивайте зеленчуците преди да ги давате на червеите, за да не вкарвате пестициди при тях.
Картофите/ябълките ги поставяйте с обелката надолу, по този начин избягвате набъбването на субстрата от влажността им.
Използвайте обелки от киви с малко месо от плода по тях. Червеите го обожават.
За по-лесна подмяна (на всеки 2-3 дена или седмично), слагайте зеленчуците върху капачка, чинийка или фолио. Подменете веднага, ако видите мухъл или плода да се разваля.
Ако използвате вестник/кухненска хартия, пръскайте леко с вода веднъж дневно. Не накисвайте и мокрете субстрата (овесените ядки/трици или в каквото ги гледате). Може да слагате и мокра кърпичка вътре, но не накисната, капеща от всякъде. Отново фолиото или чинийката могат да послужат, за да не се накисне субстрата.
Не е препоръчително да давате гел за щурци на бръмбарите си. Някои хора се оплакват от умиращи бръмбари след даването на такива продукти.
За екстра протеин, може да дадете навлажнена котешка храна в малки количества.
Мокра гъба в буркан на средата на кутията увеличава влагата, и това допринася много плюсове както споменахме отгоре. Нека буркана е достатъчно висок, за да не се покатерят червеите/бръмбарите вътре. Мокрете веднъж седмично, мийте гъбата когато е нужно.

Храна/субстрат/постелка
Напълнете 5-6 см слой с постелка в кутията. Добавяйте, когато видите че намалява, червеите ядат постоянно. Подменяйте храната месечно.
Бръмбарите се хранят със същото, с което храните червеите. За ваше улеснение смесете каквото мислите да ги храните и го затворете в кутия с капак да не влизат молци и други гадини.
Фини частици (царевично брашно, пшенични трици, захранка за пиленца) правят пресяването на големите червеи много по-лесно. Големи частици като овесените ядки правят лесно пресяването на останките (Frass) и не губите храна по този начин. Ново излюпените червеи са толкова малки, че минават през ситото заедно с праха, който остава след червеите (Frass)- вижте раздела за почистване.

Често срещани храни, които се използват за субстрат са:
Пшеничени трици – едри или фини, препоръчват се от някои развъдници.
Овесени ядки – по-трудно се пресяват червеите през тях.
Овесени трици
Царевично брашно (не нишесте!)
Захранка за пилета (всякакви домашни дворни птици) – много хранителни и се намират лесно. Набавете си такива без лекарства в тях. Лесни за пресяване и може да ги слагате на слоеве с други видове храна.
Смлени кучешки или котешки гранули – окуражава образуването на какавиди и е полезно за даване да храните червеите си с тях преди да ги дадете на птици.
Останки от ниско захарна зърнена закуска.
Пшеничено, пълнозърнесто брашно.
Качамак

Зърнени смески:
10 части овесени ядки, 10 части пълнозърнесто брашно, 1 част пшеничен зародиш или сухо мляко, 1 част бирена мая.
10 части овесена смеска, 10 части овесени ядки, 2 чати бирена мая.

Добавки
Пшеничен зародиш, фино смлени черупки от яйце, грахамово брашно, суха бирена мая (много богата на протеини – увеличава растежа на ларвите. Може да поръсите храната им с витамини или калций по желание.

Отделяне на червеите
За отделянето на червите за храна или за други цели, следвайте следните стъпки:
1. Използвайте неръждаема цедка (гевгир).
2. Сложете купа или капак в кутията с червеите. Повечето ще пропълзят под капака и ще можете да ги съберете лесно.
3. Понижете влажността за няколко дена и след това сложете някакъв сочен зеленчук или плод, мокра филия хляб или просто влажна кърпа в ъгъла на кутията с червеите. Ларвите сами ще отидат при влажният предмет.

Почистване
Премахнете мъртвите червеи или мъртви бръмбари. Умрелите ларви стават черни, какавидите потъмняват и се сбръчкват. Деформираните бръмбари умират по-рано.

Фрас - останки
Тъй като червеите консумират триците, фини, прашни или песъчливи остатъци ще се утаят на дъното. В крайна сметка, сменени екзоскелети и отпадъчни продукти (Фрас) ще се съберат, и може да се усети лек мирис на амоняк. Това означава, че е време да се пресее зърното, да се разделят червеи и възрастни бръмбари (не изхвърляйте малки ларви или яйца), измийте контейнера, добавете ново зърно (или каквото ползвате за постелка) и върнете червеите към контейнера. Вероятно ще се наложи да направите това най-малко три пъти годишно.
Ако се натрупва прекалено много Фрас, червеите могат да станат сиви, да получат сиви и черни ивици и след това да умрат.

Отделяне на Бръмбарите
Най-лесно е с резен ябълка, поставен в кутията. Те ще се натрупат по ябълката и можете после просто да ги изтръскате в новата кутия. Останалите бръмбари или на ръка, или по същият начин.

Съхранение
В кутия с дупки в хладилника. Студа забавя развитието им, но прекалено студено може да ги убие. Някои твърдят, че червеите издържат до 80 дена по този начин.

Пудрене
Раздрусайте червеите в кутийка или торбичка с калций или някакви витамини. Изтръскайте излишното по тях и дайте на животното. По този начин ще набавите на своите животни допълнителни хранителни вещества и витамини.

Автор: Dobromir Hristov
Източник: http://terrariums.eu

_________________
Учете се от мравките!


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Theme created StylerBB.net