It is currently Sun Sep 19, 2021 12:26 pm


All times are UTC + 2 hours


Forum rules


Please click here to view the forum rulesPost new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: Thu Aug 19, 2010 11:13 pm 
Трета колония

Joined: Sat Jul 03, 2010 10:59 am
Posts: 228
Това е начален наръчник за хора които от скоро са се захванали с занаята.
Ще ви трябват няколко неща:
Помпа
Нагревател
Аквариум (колкото по голям толкова по добре)
Може да си вземете продукти за по чиста и богата на вещества вода
Водорасли по ваш избор (за красота)
Филтър

Първо ако имате камъни пясък или други такива които искате да сложите на дъното на аквариума си ги измивате на течаща вода. Поставяте ги на дъното внимателно да не шчупите стъклото. Ако имате водорасли ги засаждате като отстранявате увредените корени. Сипвате вода и съответно препарата които трябва да сложите (внимателно я сипете да не изкорените или увредите водораслите. Сложете примерно малко чиния или нещо такова.) Слагате помпата на скришно място да не разришава красотата на аквариума примерно в някои ъгъл. Слагате филтъра и отново сипвате нужните препарати (ако имате). Пълните го до горе горе-долу на 5-10 сантиметра от това да прелее. Пускате рибите внимателно. Не се хвърляите на трудни за отглеждане риби като дискуси и така нататък. Земете си мирюлобиви рибки като: Гупи,хелери,молинезии,сомчета папагалчета и така нататък (не си взимаите големи златни рибки те са глупави и са големи и не се осещат кога ви ядат рибките :lol: ) . И сега слагате нагревателя. Гледаите аквариума да не е на пряка слънчева светлина или близо до врати,телевизори,прозорци и тн. стресиращо е за рибките. Рибките се хранят по 3 пъти на ден (сутрин,следобед,вечер) По малко за да не остава на дъното иначе ви трябват сомчета да чистат което не е хубаво. Ако искате да си развъждате ви трябват малки аквариумчета в които отделяте двоиката си и чакате да родат или снесат хаивер. За всяка риба си има изисквания по добре да прочетете в интернет как. Най-лесни са сомчетата защото не нито си ядат хаивера нито малките (личен опит).
П.П Преди да си пуснете рибките трябва да застои водата в аквариума 14 дена за да се обогати на вещества. Ако избегнете това чакане може да настъпи масово измиране на рибките ви.


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Wed Aug 25, 2010 9:05 pm 
Трета колония
User avatar

Joined: Wed Jun 02, 2010 2:28 pm
Posts: 205
Location: Разград
Да допълня: Ако вземете някой камък от морето например не го слагайте в аквариума директно ,трябва да сложите камъка да се вари за да падне солта.За златните риби и аз съм на мнение че не са добри за гледане защото ядат водораслите.Можете да си вземете охлюви за почистване обаче се хранят с хайвера на другите ако не сте отделили рибата с хайвера.И последно ,хубаво е аквариума да не е претъпкан с много риби ,а най-добре и видовете да не са много


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Thu Aug 26, 2010 1:03 pm 
Трета колония

Joined: Sat Jul 03, 2010 10:59 am
Posts: 228
За камъните няма да и навреди. Ако е много солта може иначе не аз на моите им слагах сол не помна защо се слагаше. За охлювите по добре да си земе сомчета от тези където се лепкат и коридорас ама коридорас са скъпички.


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Sun Aug 29, 2010 9:19 am 
Начинаещ
User avatar

Joined: Tue Jun 22, 2010 1:34 pm
Posts: 51
Location: София
Който ви е казал, че с охлюви и сомчета можете да си чистите аквариума, ви е излъгал много. Ако имаш хубав филтър, аквариумът е чист. Сомчетата се хранят с паднали гранули храна, а не с отделяното от другите реби - та те самите отделят същото. Малко кофти да си ядеш собствените....както и да е. Взимат се, защото са малкото бидове дънни риби. Стъкленият сом единствено може да чисти мъха по стъклото, който се образува при определено количество светлина, необходимо за водораслите, но не е ефикасен. В магазините се продават 2 магнита, които са за тази цел.

Не само камъните се варят, а всичко, което решиш пъхаш вътре, за да се убият всички бактерии. Солта и с плакнене пада. Някои хора след това оставят нещата и да киснат един ден в калиев перманганат. Неща от морето(миди, рапани) трябва да се слагат малко, и да се избягват, тъй като съдържат варовик и увеличават твърдостта на водата. Същото важи и за мозайката.

Грубо казано, на сантиметър рибка се полагат 5-7 литра вода. Тоест - ако имаш 5 риби от по 2 сантиметра, трябва да ги гледаш средно в 60 литров аквариум(според мен пак ще им е тясно). Като пораснат, кофти тръпка. Причината да се гледа малък брой рибки е, защото повечето след достигане на полова зрялост стават териториални и става война в съда. Аз мислех, че 3 скаларии ще си поделят 120-литров аквариум, ама сега се бият. Малко видове риби се взима, защото повечето не са съвместими и в крайна сметка единия вид убива другия.

_________________
"Before you embark on a journey of revenge, dig two graves." (Confucius)


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Sun Aug 29, 2010 10:56 am 
Трета колония

Joined: Sat Jul 03, 2010 10:59 am
Posts: 228
За 5 рибки по 2 сантиметра ще ти стигне и 30 литров аквариум. Аз съм гледал спокоино 30 рибки в 100 литров аквариум които бяха станали гигантски. :)


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Tue Aug 31, 2010 2:57 pm 
Начинаещ
User avatar

Joined: Tue Jun 22, 2010 1:34 pm
Posts: 51
Location: София
Пич, те и китайците живеят по 10 души в апартамент 30 квадрата. Правилно ли е?

_________________
"Before you embark on a journey of revenge, dig two graves." (Confucius)


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Thu Mar 15, 2012 9:17 pm 
Начинаещ мирмеколог
User avatar

Joined: Wed Feb 01, 2012 12:40 pm
Posts: 676
Location: Перник
Глупости е това за златните рибки и това, че водата трябва да престои 14 дена гледам рибки от 4години и не ми се е случвало да измират от такова нещо.


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Thu Jul 03, 2014 10:57 pm 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Thu Jan 20, 2011 6:18 pm
Posts: 314
Location: София
Глупости? Приятел, всяка златна рибка, която съм имал, е яла от рибките ми. Водата ТРЯБВА да престои 14 дена. Като правило е. Това, че гледаш рибки от 4 години в никакъв случай не значи, че знаеш всичко за тях ;)


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Theme created StylerBB.net