It is currently Sat Jul 31, 2021 7:29 pm


All times are UTC + 2 hours


Forum rules


Please click here to view the forum rulesPost new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed May 21, 2014 11:14 am 
Любител
User avatar

Joined: Sat Apr 27, 2013 6:30 pm
Posts: 8
Location: Силистра
Здравейте, искам да попитам дали талка вреди по някакъв начин на мравките, ясно че не е отровен, но като полепне по мравката, дали не я дехидратира по бързо или нещо такова. Ситуацията ми е следната, стените на арената ми са покрити с талк, когато някоя работничка и се стори твърде тясно там, тя започва да обикаля само покрай стените и да събаря много талк, който пада по земята и по нея, и понеже тя продължава да прави обиколки, по нея се трупа все повече. Скоро работничката започва да става все по мудна, движи се бавно и тромаво, понякога си влачи някой от краката и не не може да се придвижва с тях, не реагира на стрес, вибрации, светлина и каквото и да е за да я изплаша и да се прибере във фермата, дори и да се прибере, или както става по често друга работничка да я прибере, до 1 ден, най-много два, намирам мравката мъртва. Отначало мислех че се случва с по старите работнички и може да им е дошло време, но днес една от скоро родените (още светла за вида си) започна да прави същото, и това се превръща в проблем. Загубих 7-8 мравки дотук, от колония с 20, затова нека който има идеи да каже дали това се дължи на талк-а или на нещо друго?


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Thu May 22, 2014 8:09 pm 
Начинаещ
User avatar

Joined: Tue Sep 10, 2013 3:48 pm
Posts: 65
Location: София
Не мога да кажа със сигурност, но мисля, че може би знам причината.
Всички насекоми дишат с множество микроскопични тръбички, доставящи кислорода директно до клетките, наречени трахеи. Тези трахеи се отварят към външната среда под формата на пори по тялото на насекомото (затова и дихателната система на насекомите е толкова уязвима - има директна връзка между външната среда и клетките на животното). Порите могат лесно да бъдат запушени от дребни прахообразни частици - като талк, например. Това е сякаш главата на човек да бъде потопена под вода. Или като земноводните, които измират при замърсяване на водата с промишлени отпадъци, понеже дишат предимно с кожата си. По тази причина щурците, оваляни в калций, за храна на влечуги умират, ако не бъдат изядени до няколко дена - не могат да дишат. Най - вероятно мравките се задушават от натрупалия се по тях талк, запушващ порите им. Нямам идея защо само при Вас се случва така - може би слагате прекалено много талк. Аз тепърва ще си правя мравеферма и още не съм се сблъсквала с такива проблеми. Ако не стане с по - малко талк, може би трябва да пробвате друг вариант. Ето тук има такава тема: viewtopic.php?f=21&t=319
Не мисля, че проблемът се дължи на дехидратация, понеже членестоногите имат твърд хитинов екзоскелет (външен скелет, хитинова обвивка, външна опора на тялото), който не само ги пази от травми, но и рязко намалява изпарението на вода (все пак в пустините е пълно с членестоноги, сред които и мравки).
Нека някой с повече опит да каже, но това е моето мнение. Успех с мравките!


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Theme created StylerBB.net