It is currently Sun Dec 05, 2021 1:05 am


All times are UTC + 2 hours


Forum rules


Please click here to view the forum rulesPost new topic Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
PostPosted: Fri May 07, 2010 11:05 am 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:14 pm
Posts: 338
Location: Ямбол
Най - накрая се наканих да започна да пиша историята на мравките ми. Ако някой иска повече информация за нещо, да ми изпрати лично съобщение.

Колонията е Formica Rufibarbis
Принцеса е хваната около юни 2009 година.
Никога не е била в ограничител.
В началото беше настанена в класическа мравкоферма и беше спасена от форума така като не бях помислил за овлажняването. Отне и повече от 2 седмици докато снесе.
След което беше преместена в гипсова ферма свързана с арена. За нещастие фермата започна да мухлясва.
Което доведе до принудителната и смяна с друга гипсова ферма. В нея до зимата вече имаше към 12 работнички и цяла зима не беше снесла нито един път.
През първите топли дни отново снесе.
Вмомента пак е преместена в нова ферма която е доста по лесна за поддръжка и транспорт ако ми се наложи(при първа възможност ще я снимам). Сега колонията започва да става малко по голяма даже ме мързи да броя колко работници има. Царицата ми е натрупала едно стабилно кубче с яйца, ларви и какавиди. Даже започнах да забелязвам че почети постоянно има поне една работничка навън да обикаля.

Експериментирал съм с различни храни като съм забелязал че са доста избирателни.
Предпочитат насекоми, мед, шоколад и ореховки. По принцип за вида дават че диетата му е от honey water and insects тоест насекоми и което мисля че е нектара от лисни въшки който не знам със какво да го заместя. Ми мисля че това е всичко засега надявам се че ще кача и снимки.


Attachments:
File comment: това вече е фермата с новата арената в началото на зимата(бях преполял)
Untitled-2.jpg
Untitled-2.jpg [ 179.17 KiB | Viewed 8353 times ]
File comment: това е фермата в която изкараха до зимата
fermata.jpg
fermata.jpg [ 25.84 KiB | Viewed 8353 times ]
File comment: вече са в новата ферма със старата арена
arena1.jpg
arena1.jpg [ 29.54 KiB | Viewed 8353 times ]
File comment: първата им гипсова ферма вече е мухлясала и сам я махнал
parvata ferma.jpg
parvata ferma.jpg [ 52.17 KiB | Viewed 8353 times ]


Last edited by NeedleS on Fri May 07, 2010 11:25 am, edited 1 time in total.
Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Fri May 07, 2010 11:21 am 
Админ
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 1:08 pm
Posts: 973
Location: Nuremberg, Germany
Дай още информация за отделните ферми и арени - предимства и недостатъци, защо си ги местил (освен, че едната е мухлясала), как направи така, че другата да не мухляса?
Каква температура и влажност поддържаш?

_________________
antday Image За мравките


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Fri May 07, 2010 12:01 pm 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:14 pm
Posts: 338
Location: Ямбол
снимки качих на първия пост ама са от зад напред :D

Първата арена беше набързо направена от срязано на две шише за минерална вода. С малко авто лак бях залепил пръст на дъното. Но въпреки че имаше дупки не беше много практично и задързаше въздух и ставаше кофти.

Втовата арена (която не се пада втора а 5 или 6 ама мравките не са ги виждали другите провалени опити за остров) е обикновена кутия с капак като на дъното има полят гипс 1 см. което се оказа доста удобно вместо всякакав друг вид настилка залепяне на пясък и прът и така нататак. Това което изглежда като поилка на едната снимка в ъгъла на арената всъщност е поилка. Направена от спринцовка и капачка на ботилка, на дъното има памук който винаги стои мокър а дори и мравката да ходи по него няма да се удави. смиката е от периода в които им давах експериментирах много с храната.

Ферма№1 подобна на класическа ферма пълна с пръст самоче беше направена от две ботилни една по малка и другата по голяма вкарани една във друга и остава място което се пълни с пръст. Мравките си правят тунелите там. НЕДОСТАТАЦИ бях я правил преди да намеря форума и неможеше да се овлажнява което ме принуди да ги преместя. ПРЕДИМСТВА беше много яка даже бях набласкал една лампа с диоди в по малкото шише което осветяваше тунелите им.

Ферма№2 гипсова бях сложил пръст директно от градинката обаче явно нямаше само пръст и след известно време започна малко по малко да мухлясля като помогна факта че беще лято жегата помагаше на мухъла да се развива. Бях ги оставил на земята нахладно но не помагаше много а и факта че още не бях свикнал да поливам фермата също подпомагаше мухъла един път преполях и плазна в цялата ферма.

Ферма№3 гипсова на дъното бях сложил пясък и пръст даже тоя път бях оставил пръста в една малка скаричка да се препече. Сместа беше 50 на 50 и изглеждаше добре и нямах проблеми с нея само дето мравките към края бяха изнесли всичко. След което реших да не слагам повече пръст във фермите освен по малко в камерата пред входа те я използват да го запушат към края забелязах че процепа в които сипвам вода беше леко ерозирал около 1 милиметар.

Температурата гледам да е нормална нито горешо нито студео но не мога да кажа точно на каква ги държа така като не слагам термометри да я измервам. Старая се да е носрмална даже за това лято май ще са доволни така като има един стар телевизор в които гледах богумолка но умря и смятам да го превърна в камера за мравките в които да поддържам някаква нормална температура.(ако някои може да ми каже някакви по лесни методи за охлаждането ще съм му много благударен)

А за влажноста след известно време сикнах да поливам фермата така че да не е много но все пак да е влажно като един път бях забравил да ги поливам и мравките се изнесаха в другия краи на фермата до маркуча след като започнах да поливам и усетих долугоре колко да е. Иначе още не следя влажност на арената като се надявам за бъдеще да ги преместя в голям терариум където да мога да следя всичко както си му е реда.


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Fri May 07, 2010 12:08 pm 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:14 pm
Posts: 338
Location: Ямбол
ок забравих да напиша за Ферма№3 на която още нямам снимки тя е една пластмасова купа като до половината е залята с гипс и тунелите са надолу. Арената е в горната част. Капака е със мрежа достатъчно ситна за да не минават и има няколко диода за осветление. Имам и итори капак които е с една по силна крушка която може да я ползвам зимата за отопление така като е за 12V а и дори на 6V свети добре и топли съвсем мако а на по големите напрежения може да се ползва за отопление. Посредата на гипса има една дупка която минава през целия гипс пълна е с малко памук и отгоре има мрежа използва се за облажняването на арената.


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Fri May 07, 2010 1:48 pm 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:14 pm
Posts: 338
Location: Ямбол
Днес гледах как се хранят с една муха и се сетих да спомена някой случка с тях.

Веднъж оставих един комар мъжки от големите без крила и крака на мравките. Като ги погледнах след 1 час вече бяха разчленили и замъкнали комара нанякаде. Истината е че дори и аз неуспях да го намеря само разпознах главата лежеше до царицата ми.

А сега гледах една полумъртва муха (някакси е оцяляла досега от храната която одглеждах богомолката) със спукан корем и почети скъсана глава хванах момента когато две работнички смучеха сок от корема й (до сега се е хранела само сас захар нищо чудно) Когато взе да мърда разбрах че е вярно този вид е доста агресивен. В момента когато започна да дразни мравката като крака на мухата я удари по главата мравката веднага я захапа за крака и непусна докато мухата незапочна прекалено много да го мята наляво надясно :D иначе мравките продължават да си пият от мухата и мисля че после ще я замъкнат долу при царицата когато нацяло спре да мърда. Само се чудя защо направо не я убият.


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Sat May 15, 2010 7:59 pm 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:14 pm
Posts: 338
Location: Ямбол
време ми беше да сложа снимки и на последната ферма :D
кратко описание:
Пластмасова купа с капак.
Тунелите и камерите са моделирани с пластилин, после съм ги доиздялквах в гипса.
За разлика от други такива ферми съм решил да направя камерите малко по - дълбоко в гипса, за да имат малко повече свобода мравките.
Фермата има 2 капака. Един с диоди и втори с крушка с нажежаема жичка която може да служи и за отопление през зимата защото отделя топлина ( за по - студено време ).
Има мрежа на капаците, която е направена от едно парче мрежа сгънато на две и залепено на места много внимателно ( слава богу че мравките са малко по - големи от другите видове и е достатъно ).

(След извесно време ще кача и още малко, но трябва да им променям размерите. Има и на другите мравки)


Attachments:
fermata.jpg
fermata.jpg [ 134.76 KiB | Viewed 8322 times ]
Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Sun May 16, 2010 4:05 pm 
Любител
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:05 pm
Posts: 45
Location: Vratsa
браво много добре изглежда


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Sun May 16, 2010 10:44 pm 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:14 pm
Posts: 338
Location: Ямбол
Ето и самата колония. Това е само камерата на царицата, но общо взето все още са малко и заемат само 2. (за момента не мога да набарам хубава камера извинявам се за качеството)


Attachments:
DSC00030 copy.jpg
DSC00030 copy.jpg [ 80.29 KiB | Viewed 8311 times ]
DSC00032 copy.jpg
DSC00032 copy.jpg [ 58.08 KiB | Viewed 8311 times ]
Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Fri Jun 04, 2010 8:58 am 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Thu Apr 22, 2010 12:15 pm
Posts: 303
Location: София
Горе-долу за колко време са ти стадиите от метаморфозата, в смисъл за колко дни средно от яйце става ларва - от ларва какавида - от какавида имаго?


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Fri Jun 04, 2010 10:38 am 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:14 pm
Posts: 338
Location: Ямбол
Еми не знам от началото забравих да засека и сега е трудно така като има от всичко.


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Wed Jun 09, 2010 9:56 pm 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:14 pm
Posts: 338
Location: Ямбол
Мисля че ще е по интересно от другите клипчета.
Фокуса не е перфектен но за качеството допринаса и vbox-a. Не ми се снимаше повече защото се стресират много. Вижда се добре на първото клипче точно колко са стресирани сеедно са на забързан кадар.

http://vbox7.com/play:0dd124d1 - Камерата на царицата.
http://vbox7.com/play:c07c4776 - Оглед на фермата.


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Fri Jun 11, 2010 10:06 am 
Трета колония
User avatar

Joined: Wed Jun 02, 2010 2:28 pm
Posts: 205
Location: Разград
първата ти ферма която е мухлясала с какви размери е


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Fri Jun 11, 2010 6:25 pm 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Wed Apr 21, 2010 9:14 pm
Posts: 338
Location: Ямбол
стъклото май е 14см. на 13см.
Тя е почети колкото другата в която ги сложих след нея.
(само ми е интересно защо питаш)


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Mon Jun 14, 2010 8:00 pm 
Трета колония
User avatar

Joined: Wed Jun 02, 2010 2:28 pm
Posts: 205
Location: Разград
изглежда ми голяма пък и когато си намеря царица ( което при мен е невъзможно ) не знам колко долу-горе да е голяма мравефермата :)


Top
Offline Profile  
 
PostPosted: Mon Jun 14, 2010 8:25 pm 
Четвърта колония
User avatar

Joined: Thu Apr 22, 2010 12:15 pm
Posts: 303
Location: София
ant_saver wrote:
изглежда ми голяма пък и когато си намеря царица ( което при мен е невъзможно ) не знам колко долу-горе да е голяма мравефермата :)

Ами направи си я колкото можеш по-голяма, аз така бих направил. Какво ти пречи когато колонията ти е малка да бъде в голяма мравефемра?


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Theme created StylerBB.net